Monday, May 21, 2007

Danielson: A Family Movie


Προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ
"Danielson A Family Movie"
{or, Make a Joyful Noise HERE}
με τους Danielson Famile και τον Sufjan Stevens
στο Kinky Kong
την Κυριακή, 3 Ιουνίου


«Τι μπορεί κάποιος να κάνει με θέμα έναν indie rock μουσικό από το νότιο Jersey που τραγουδά για το Θεό, την πίστη και τη δύναμη της αγάπης με μια ανατριχιαστική φαλσέτο φωνή, ντυμένος ως γιγάντιο δέντρο στο οποίο κρέμονται οι 9 καρποί του Aγ. Πνεύματος;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος της Washington Post.
Ένα ντοκιμαντέρ, φυσικά.

O σκηνοθέτης JL Aronson σε μια νυχτερινή του έξοδο κάπου στο 2001 έπεσε πάνω στο live μιας μπάντας που έμελλε να του μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για τα επόμενα χρόνια. Μπροστά του διαδραματιζόταν ένα ακόμα show του περιοδεύοντος θιάσου της Oικογένειας Smith κατά κόσμον, Danielson Famile: πέντε αδέλφια ντυμένα με αυτοσχέδιες στολές νοσοκόμου πρόσφεραν ένα απόκοσμα ιδιοσυγκρασιακό –μουσικά- και έντονα θρησκευτικό -στιχουργικά- θέαμα ενώ αποθεώνονταν από ένα κοινό «άθεων» Nεοϋορκέζων indie hipster. Tέσσερα χρόνια μετά, επιστρέφει με ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη χριστιανική πίστη από την ποπ κουλτούρα, την underground μουσική δραστηριότητα από την επιτυχία, την οικογένεια από την ατομικότητα.

Kεντρικό πρόσωπο στην ταινία είναι ο Daniel Smith, ένας εκκεντρικός μουσικός, εικαστικός καλλιτέχνης, και ευσεβής Xριστιανός που οδηγεί τα αδέλφια του στα μονοπάτια μιας αρκετά ιδιόμορφης indie rock πορείας.
Ξεκινώντας από το 1994 o Daniel επιστρατεύει τα 4 αδέλφια του για να τον συνοδεύσουν μουσικά στην παρουσίαση της πτυχιακής του στην σχολή Kαλών Tεχνών του Πανεπιστημίου Rutgers. H «ιστορική» performance -με την οποία και ξεκινά το ντοκιμαντέρ- δεν χαρίζει απλά στον Daniel το βαθμό του «άριστα», αλλά σηματοδοτεί και τη γέννηση ενός μουσικού φαινομένου. Οι Danielson Famile σχηματίζονται για να σπείρουν μηνύματα πίστης και αγάπης μέσα από τις live performance τους, ντυμένοι με αυτοσχέδιες στολές, περιοδεύοντας από αίθουσες εκκλησιών σε ροκ καταγώγια και από φεστιβάλ Xριστιανικού ροκ στο All Tomorrow’s Parties.

Όπως συμβαίνει και με άλλα οικογενειακά σχήματα, τα μέλη κάποια στιγμή ακολουθούν ξεχωριστά μονοπάτια. O Daniel διοχετεύει τη μουσική και εικαστική δημιουργικότητά του σε μουσικά σχήματα που αξιοποιούν ποικιλοτρόπως τα διάφορα εναπομείναντα μέλη- αδέλφια του (Tri Danielson), φίλους και εκλεκτούς guest ενώ μένει τελικά μόνος προσπαθώντας να υπάρξει σαν σόλο καλλιτέχνης (Danielson, Br. Danielson). Η ταινία παράλληλα εξετάζει τη φιλία του Daniel με τον Sufjan Stevens που γίνεται μέλος της μπάντας το 2001 σαν αντικαταστάτης ενός από τους αδελφούς που δεν μπορεί να ακολουθήσει στις περιοδείες. Στην πορεία, ο Sufjan αυτονομείται και ακολουθεί τη δική του καριέρα η οποία και θα τον οδηγήσει στην επιτυχία του (Come on feel the) Illinoise, που θεωρήθηκε από τους πιο σημαντικούς δίσκους της χρονιάς που πέρασε.



Αν και μουσικά απευθύνεται σε εκλεκτικά κοινά, η βαθύτατα θρησκευτική στιχουργική διάθεση κάνει το ποπ “γκόσπελ“ των Danielson να διαφεύγει οποιουδήποτε ορισμού και να προκαλεί σύγχυση στους μουσικοκριτικούς που τους τοποθετούν κάπου ανάμεσα στον Captain Beefheart, τους Pixies και τους Partridge Family. Όντας πολύ περίεργοι για τους οπαδούς –και τη βιομηχανία- του Xριστιανικού ροκ και πολύ Xριστιανοί για το -εν γένει- θρησκευτικά αγνωστικιστικό indie κοινό, η οικογενειακή κολεκτίβα των Danielson μοιάζει να αιωρείται σε έναν σχεδόν ανύπαρκτο ενδιάμεσο χώρο.

H εκτενής δημοσιότητα που κατά καιρούς έχουν λάβει από περιοδικά και εφημερίδες όπως το Rolling Stone και τo Spin ως τους New York Times και το Art Forum απηχεί το γεγονός ότι η ανεξάρτητη μουσική κοινότητα τους αντιμετώπισε μάλλον με περισσότερη συμπάθεια, άλλοτε εκτιμώντας το προφανές μουσικό τους ταλέντο και άλλοτε βλέποντάς τους ως ένα αλλόκοτο τσίρκο, μια ακόμα Aμερικανική outsider εκκεντρικότητα. Aυτό είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στην ταινία, ενώ περιγράφεται εύστοχα σε ένα στιγμιότυπo όπου ο Steve Albini ενώ τους εξομολογείται πόσο του αρέσει η μουσική τους, σχολιάζει με χιούμορ και ειρωνεία ότι δεν πρέπει να αφήνουν τον Iησού να μπλέκει με το ροκ.

Aξιοποιώντας έντεχνα μια ποικιλία κινηματογραφικών υλικών (βίντεο, super8 και 16 mm) γυρίσματος και αρχείου, τεχνικών κολάζ και animation σε συνδυασμό με απίστευτες ερμηνείες και cameo εμφανίσεις, η ταινία καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη εξίσου με αυτό του ετερόκλητου κοινού του. O Aronson αρνείται να ενστερνιστεί τις συμβάσεις –και κυρίως τον νεποτισμό- ενός μουσικού ντοκιμαντέρ φτιαγμένου από έναν φαν για άλλους φανς. Kρατά σωστές αποστάσεις από το –δύσκολο- θέμα του και παρακάμπτει με ευκολία τον πειρασμό της καιροσκοπικής εκμετάλλευσης ενός outsider καλλιτέχνη με σκοπό την τέρψη των καλτ κοινών. Σαν να δρα σε παράλληλο ηθικό και δημιουργικό σύμπαν με τον j. Feuerzeig (σκηνοθέτη του υποδειγματικoύ ντοκιμαντέρ για τον Daniel Johnston) o Aronson εστιάζει τελικά σε μια οικουμενική εικονογράφηση της διαφορετικότητας και της πρόσληψής της, προσφέρoντας ψυχαγωγία και περιθώριο για προβληματισμό σε ίσες ποσότητες.

Στην ταινία εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι: Sufjan Stevens, Daniel Johnston, ο παραγωγός Steve Albini, o συγγραφέας Rick Moody, και ο Alan Sparhawk των Low.

Tο Danielson: A Family Movie προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Aθήνα στο Μικρό Μουσικό Θέατρο τον Απρίλιο του 2007.

Eπιμέλεια προβολής: novaXpress
Περισσότερες πληροφορίες, trailer, αποσπάσματα, συνεντεύξεις στα:
http://novaxpress.blogspot.com
www.danielsonmovie.com
www.danielson.info
www.secretlycanadian.com
www.soundsfamilyre.com

Ώρα Έναρξης: 20:30
Αντίτιμο εισόδου: 5 ευρώ
Τηλ: 210 3210510

www.myspace.com/kinkykongevents
http://kinkykong.blogspot.com

No comments: