Friday, June 1, 2007

Εκσκαφή Κενού - work in progress από την Ομάδα Kinky


















H Εκσκαφή Κενού είναι μια παράσταση για έναν άντρα, μια γυναίκα κι έναν αφηγητή. Είναι η ιστορία μιας σχέσης, μιας σχέσης κάπως δύσκολης, που θα χρειαστεί πολλή μουσική, χορό και παιχνίδι, για να βρει το δρόμο της.

H Εκσκαφή Κενού είναι όρος παρμένος από την υπόγεια λατομία. Είναι το σκάψιμο του λατόμου, για να δημιουργήσει έναν άδειο χώρο και να φτάσει στο μάρμαρο που θέλει να εξορύξει. Η παράσταση μιλά για τα υπόγεια αρχαία λατομεία της Πάρου, και το μοναδικό μάρμαρο που έκρυβαν στα σπλάχνα τους, τον λυχνίτη. Μιλά επίσης για ένα σύγχρονο λατομείο, ένα διαμέρισμα στο οποίο ένας άντρας και μια γυναίκα θα προσπαθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, να φτάσουν σε ένα κομμάτι σχέσης που έχουν χάσει ή δεν είχαν ποτέ.

Ο εγκλεισμός τους είναι συναισθηματικός. το λατομείο τους σχεδόν δεν φαίνεται, έτσι όπως είναι καμουφλαρισμένο σε καθιστικό διαμερίσματος.

Τα συναισθήματά τους έχουν θαφτεί μέσα στον καναπέ του καθιστικού τους, και η ανάγκη τους για επικοινωνία περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενους, αμέτοχους διαλόγους. Η επιβεβλημένη απομόνωση που ζουν είναι αόρατη, σαν τον αέρα που αναπνέουν, κι εξίσου παρούσα, παντού και πάντοτε στη ζωή τους.

Όπως οι δούλοι των αρχαίων λατομείων, χωρίς όμως συνείδηση του περιορισμού τους, ο άντρας και η γυναίκα εγκλωβίζουν τα σώματα και τις ζωές τους σε καταστάσεις που μοιάζουν να συμβαίνουν από πάντα. Μπορεί ωστόσο να πρόκειται και για επιλογή, άρα θα ήταν δυνατό να κάνουν κάτι άλλο. Ο αφηγητής, που παίζει μαζί τους, αναρωτιέται: «τι θα γινόταν, άραγε, αν έπαυαν για λίγο να έχουν άμυνες; Τι θα γινόταν, άραγε, αν αντιδρούσαν διαφορετικά από ό,τι έως τώρα συνήθισαν;»

Αυτά, και άλλα πολλά ερωτήματα ζητούν μικρές, τρυφερές απαντήσεις.






Συντελεστές της παράστασης
Σύνθεση κειμένου/ σκηνοθεσία: Ιωάννα Ρεμεδιάκη
Ηθοποιοί: Γιάννης Βουλγαράκης, Αντώνης Ιορδάνου, Όλγα Μανέτα
Μουσική Επιμέλεια: Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Λεωνίδας Οικονόμου
Μουσική: Μιχάλης Δ.
Κίνηση: Νίκος Δραγώνας
Φωτισμός: Φίλιππος Κουτσαφτής

Ιωάννα Ρεμεδιάκη
Ξέρει αρχαία ελληνικά και να κολυμπάει. Θέλει να περπατά στην οδό Ψαρομηλίγκου κι εκεί που ήταν το τείχος του Βερολίνου. Έχει μακριά δάχτυλα, αλλά πρέπει να πάψει να τρώει τα νύχια της. Αγαπά πολύ τον Ντοστογιέφσκι και τα ενδεχόμενα.

Γιάννης Βουλγαράκης
Είναι ψηλός, με αρκετά μεγάλη μύτη που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του. Λατρεύει την πορτοκαλί του vespa για τις καμπύλες της. Πάνω σ’ αυτήν βρήκε πριν 7 χρόνια τη γάτα του, την οποία φωνάζει vespa. Έχει γνώσεις βυζαντινής μουσικής και ψάλλει για να ηρεμήσει. Ενίοτε το κάνει και χωρίς ήχο... από μέσα του.

Αντώνης Ιορδάνου
Εδώ και χρόνια προσπαθεί μέσα από πειραματικές και αμφιλεγόμενες παραστάσεις να ανακαλύψει τα όριά του. Του αρέσουν τα ταξίδια. Έχει ένα μικρό σημάδι από ατύχημα στην κάτω δεξια μεριά του σαγονιού του. Συλλέγει μανιωδώς ντοκιμαντέρ από τα ένθετα των εφημερίδων.

Όλγα Μανέτα
Αυτή την εποχή ασχολείται με το θέατρο και το Kinky. Ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική, τη ξυλουργική, τη ραπτική κ.α. Βαριέται τους ανθρώπους που μιλάνε πολύ και τους ανθρώπους χωρίς πνεύμα. Δεν κάνει παρέα με όλους και δεν είναι φιλική με όλους. Έχει πάνω της πολλές ελιές και κάποια μικρά και μεγαλύτερα σημάδια από ατυχήματα. Θαυμάζει τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς σ’ αυτό που σκέφτονται, σ’ αυτό που είναι και φέρουν.

Παραστάσεις κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη
Από τις 11 έως και τις 28 Ιουνίου
Ώρα Έναρξης: 20:30
Τιμή εισόδου: 15€, φοιτ.10€
Κρατήσεις: 210.3210510