με διδάσκοντες από την σύγχρονη θεατρική σκηνή τεσσάρων χωρών
(Γερμανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας)
Πέντε σκηνοθέτες, συγγραφείς και σκηνογράφοι, νέοι σε ηλικία, θα επιχειρήσουν, με βάση το κείμενο του Σαίξπηρ, να μιλήσουν ο καθένας για την γενιά του και τη χώρα του. Ποιοι είμαστε και τι θέατρο θέλουμε να κάνουμε; Τι σημαίνει για μας ο Άμλετ; Πώς αντιλαμβανόμαστε το πολιτικό στοιχείο σήμερα, μέσα από ένα έργο ιστορίας-πολέμου; Πώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας μέσω ενός έργου-ερωτήματος πάνω στην ύπαρξη και τις επιλογές της;
Τα σημεία συνάντησης νομίζουμε ότι είναι πολύ περισσότερα από τα σημεία διαφοράς μας, και θα αποτελέσουν την βάση για την δημιουργία μιας παράστασης από κοινού, βασισμένης στις κοινές μας ανάγκες και οπτικές, εμπλουτισμένη από την διαφορετικότητά μας. Η παράσταση αυτή μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε μία από τις παραπάνω χώρες, ή, πράγμα ακόμα πιο ενδιαφέρον, θα μπορούσε να φτιαχτεί ξανά, σε κάθε μία από τις συνεργαζόμενες χώρες, με τους ίδιους διδάσκοντες, και στο μέλλον να παιχτούν όλες μαζί, σε μια ενότητα.
Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών, που έρχονται να διδάξουν μαζί μας τους έλληνες ηθοποιούς, έχουν όλοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, σοβαρές περγαμηνές, επιτυχημένες παραγωγές και την ευθύνη για το άνοιγμα του θεάτρου των χωρών τους σε νέους τρόπους γραφής και σκηνοθεσίας. Αναζητούμε την επαφή με τα νέα αυτά ρεύματα, αναζητούμε εξίσου τα κοινά αλλά και τα διαφορετικά μας στοιχεία. Θέλουμε να μεγαλώσουμε τον ορίζοντα, να κάνουμε το θέατρο περισσότερο αναγκαίο.
Το σεμινάριο διοργανώνεται από την Ιωάννα Ρεμεδιάκη και τον Ενρίκο Στόλτσενμπουργκ, που έχουν ήδη συνεργαστεί με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2007, σε σεμινάριο του δεύτερου με θέμα το ‘Κουαρτέτο’ του Heiner Müller, στο θέατρο Kinky Kong. Τον Ιούνιο του 2008, στο ίδιο θέατρο, η Ι. Ρεμεδιάκη διοργάνωσε σεμινάριο υποκριτικής με τίτλο: «Ο λόγος ως παρτιτούρα. Σεμινάριο υποκριτικής πάνω στο ‘Μικρό όργανο για το θέατρο’ του Μπ. Μπρεχτ», το οποίο άνοιξε με συζήτηση ο σκηνοθέτης Matthias Langhoff. Συνεχίζουμε, επιζητώντας επίμονα τη συνάντηση.
Διδάσκουν:
Άννα Μαργκινεάνου, σκηνοθέτης, Ρουμανία
Αλίνα Μιχαήλοβα, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Βουλγαρία
Στέφαν Πέκα, θεατρικός συγγραφέας, Ρουμανία
Ιωάννα Ρεμεδιάκη, σκηνοθέτης-θεατρολόγος, Ελλάδα
Ενρίκο Στόλτσενμπουργκ, σκηνοθέτης, Γερμανία
18 έως 25 Οκτωβρίου 2008
Διάρκεια σεμιναρίου: 60 ώρες
Κόστος: 300 ευρώ
Επαφές
Ε. Παπαδοπούλου: 6944.786012
Ι. Ρεμεδιάκη: remediaki@yahoo.com
Kinky Kong: 210.3210510,
Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα
Ana Mărgineanu
Σκηνοθέτης, γεν. Ρουμανία 1978
Σπουδές σκηνοθεσίας στο National University of Theatre and Film στο Βουκουρέστι και σεμινάρια σκηνοθεσίας στο Lincoln Center Directors Lab της Νέας Υόρκης. Μέλος του dramAcum, ενός κινήματος νέων σκηνοθετών που προωθούν νέα κείμενα και φωνές στο ρουμανικό θέατρο. Ιδρυτικό μέλος του The Internationalists, μιας κολεκτίβας σκηνοθετών από 11 χώρες, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Νέα Υόρκη. Έχει σκηνοθετήσει έργα νέων κυρίως δραματουργών (Peca Stefan, Vera Ion κ.α.) στο Βουκουρέστι και την Νέα Υόρκη, καθώς και σε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ελβετία, Πολωνία). Έχει λάβει μέρος και βραβεία σε πάρα πολλά φεστιβάλ, ως σκηνοθέτης αλλά και ως συγγραφέας και ηθοποιός: BLOGTXT Theater Festival στο Graz, New York City Fringe Festival, Theatre Stars Festival στο Buzau (βραβείο κριτικών, 2007), VIP Galla στο Sibiu (βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη, 2007), London Fringe Report (βραβείο καλύτερου έργου και καλύτερου ηθοποιού, 2006). Το συλλογικό έργο 89 89 ...hot after’ 89 (Stefan Peca κα) στο οποίο έκανε σενάριο-σκηνοθεσία, έχει κερδίσει βραβείο καλύτερης παράστασης, καλύτερου γυναικείου-αντρικού ρόλου και πολλά ειδικά βραβεία (2004-5). Έχει σκηνοθετήσει σειρές και φιλμ για την τηλεόραση.
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος, γεν. Βουλγαρία 1981
Σπουδές σκηνογραφίας και μάστερ στο τμήμα Mutlimedia Performance της National Academy of Arts της Σόφιας. Έχει παρακολουθήσει και συνδιοργανώσει σεμινάρια στην Τσεχία, την Γερμανία και το Βέλγιο. Έχει φτιάξει σκηνικά και κοστούμια σε έργα των Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Ρεμπώ, Τζάρμους, Πίντερ, Ίψεν και πολλών νέων δραματουργών. Έχει κάνει video editing, dvd mastering και motion graphics σε πολλές παραγωγές στην Βουλγαρία, και έχει επίσης ανεβάσει δικές της παραγωγές, βασισμένες σε δικές της ιδέες.
Stefan Peca
Θεατρικός συγγραφέας, γεν. Ρουμανία 1984.
Σπουδές θεατρικής γραφής στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Βουκουρέστι. Artistic Associate στο The Internationalists, Νέα Υόρκη (2007). Καλλ. διευθυντής του MONDAY Theatre @ Green Hours (2006), ιδρυτής του προγράμματος θεατρ. γραφής στα σχολεία και της ομάδας BLA Independent Theatre Company, σύμβουλος σεναρίου στο Young Playwright Inc., Νέα Υόρκη (2003-4)
Έργα: Gigantic, Bucharest Calling, Bebe’s Trip, The Sunshine Play, The Complete Truth About The Life And Death of Kurt Cobain, New York [Fuckin’ City], Romania 21, Colors, I H♥TE HELEN, Andreea/Andreea, Ziua fututa a lui Nils, U.F., Punami, Dric II – Popdays. Τα έργα του έχουν ανέβει σε πολλά θέατρα στο Βουκουρέστι και στο φεστιβάλ Fringe στη Νέα Υόρκη και στο Δουβλίνο. Έχει γράψει έργα και για την τηλεόραση. Βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου θεατρ. συγγραφέα το 2001, καλύτερου θεατρ. έργου το 2006 και καλύτερου θεατρ. συγγραφέα το 2007.
Ιωάννα Ρεμεδιάκη
Φιλόλογος-θεατρολόγος-ηθοποιός-σκηνοθέτης, γεν. Ελλάδα, 1970
Σπουδές Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μάστερ και διδακτορικό Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδές Υποκριτικής στην Δραματική Σχολή Αρχή. Διδακτορική έρευνα στο Institut für Theaterwissenschaft του Freie Universität Berlin και σεμινάρια σκηνοθεσίας στο Βερολίνο, στο Internationale Heiner Müller Gesellschaft, του οποίου είναι μέλος. Έχει γράψει, σκηνοθετήσει και παρουσιάσει τις performance Το Τραπέζι (2006-7), Εκσκαφή Κενού (Θέατρο Kinky Kong, 2007-8) και Ιστορίες του Μουσείου (2008). Είναι βοηθός του σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Φ. Κουτσαφτή. Διδάσκει Θέατρο στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πελοποννήσου.
Enrico Stolzenburg
Σκηνοθέτης, γεν. Γερμανία, 1973.
Σπουδές Θεάτρου και Τέχνης στο Humboldt University και σπουδές Σκηνοθεσίας στην Academy of Performing Arts "Ernst Busch" του Βερολίνου. Υπήρξε διευθυντής σκηνής του Ρόμπερτ Γουίλσον στο Berliner Ensemble (1994-1998) και βοηθός σκηνοθέτη του Τόμας Όστερμάιερ στην Schaubühne (2001-2003). Ήταν υπεύθυνος παραγωγής δύο σεμιναρίων του International Heiner Müller Society (2001/2003) και καλλ. διευθυντής του "Auteurs contemporains" του Φεστιβάλ της Αβινιόν (2004). Από το 2007 είναι λέκτορας στο Universität der Künste του Βερολίνου. Έχει σκηνοθετήσει έργα των Μπρεχτ, Χ. Μίλερ, Ίψεν, Μπύχνερ, καθώς και πολλών σύγχρονων δραματουργών (Νορέν, Τσέρτσιλ, Καρμπουνάριου, Πέκα), κυρίως στην Schaubühne (Βερολίνο), αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, στην Ελβετία και στην Κορέα.
2 comments:
καλησπερα απο Λεωνιδιο!
Γειά σας !!
Post a Comment