Tuesday, April 22, 2008

Ulrich Schnauss Live (+Νο Clear Mind) στο Kinky Kong το Σάββατο 10 Μαΐου

Ο Γερμανός “ήρωας” της electronica Ulrich Schnauss επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα μας για μία πολυαναμενόμενη εμφάνιση στο Kinky Kong. Την βραδυά θα ανοίξουν οι No Clear Mind.Ulrich Schnauss


Γεννημένος στην Βόρεια Γερμανία το 1977, ο Ulrich Schnauss, αποφάσισε να εγκαταλείψει το άχαρο τοπίο του παραθαλάσσιου Κίελ για να ζήσει στο ενεργό Βερολίνο. Ο ίδιος αναφέρει πως η καθημερινότητα σε ένα μικρό χωριό, γκρίζο και βαρετό, ήταν αυτό που τον ώθησε να ασχοληθεί με την μουσική.

Ο Schnauss ανακάλυψε την ηλεκτρονική μουσική παράλληλα με το νεοσυσταθέν κίνημα του shoegaze στις αρχές του 1990. Συγκροτήματα όπως οι: My Bloody Valentine, Chapterhouse, The Orb, 808 State, Shades of Rythm, LFO και κυρίως οι Slowdive σφυρηλάτησαν τις βασικές αρχές του ήχου του. Η μετάβαση στο Βερολίνο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια περίοδος απομόνωσης από το ευρύτερο καλλιτεχνικό σύνολο μιας και οι πρώτες του προσπάθειες να εγκλιματιστεί με το ηλεκτρονικό κίνημα αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Προσπαθούσα να παντρέψω αυτό που ήθελα να κάνω με αυτό που ήταν καθιερωμένο στη μόδα και κατέληγα πάντα σε έναν αποκρουστικό συμβιβασμό. Έτσι σκέφτηκα να δημιουργήσω χωρίς να σκέπτομαι το αποτέλεσμα”.

Παρ' όλα αυτά η καλλιτεχνική ταυτότητα του Schnauss είχε ήδη γίνει γνωστή με ποικίλα ψευδώνυμα (View to the Future, ethereal 77) που άγγιζαν τα όρια του drum 'n bass και ambient γονιδίου. Κάθε ένα από αυτά τα Cd-r αποκάλυπτε κάτι λίγο πιο προσωπικό με αποτέλεσμα αυτές οι ηχογραφήσεις να τραβήξουν το ενδιαφέρον του Βερολινέζικου label City Center Offices. O Schnauss έκανε μουσική και περιοδείες για χρόνια, στην πραγματικότητα συναρμολογούσε εκείνο τον μεγάλο ήχο που θα ακολουθούσε.


Το 2001 η City Center Offices κυκλοφορεί τον πρώτο επίσημο δίσκο του Schnauss “Far Away Trains Passing Byο οποίος τον καθιερώνει, σχεδόν αυτόματα, ως έναν σημαντικό ηλεκτρονικό συνθέτη στην συνείδηση του κοινού. Το Far Away Trains Passing By παραδίδει μια εκπληκτικά σπάνια, κομψή και συναισθηματική άυρα.


Ήμουν κατάπληκτος που η CCO (City Center Offices) θέλησε να το εκδώσει και ακόμη πιο κατάπληκτος όταν έγινε μια “cult επιτυχία”.


Με την άφθονη γοητεία και την ακλόνητη αισιοδοξία του, ήταν ο πιο ευχάριστος ντεμπούτο δίσκος από τότε που κυκλοφόρησε το “Music Has The Right To Children” των Boards Of Canada.

Το 2003 η City Center Offices εκδίδει τον δεύτερο δίσκο του Schnauss. Τo A Strangely Isolated Place” αποσπάει ακόμα θερμότερη αποδοχή από κριτικούς και άλλους μουσικούς. Με εμφανείς τις indie νεανικές επιρροές, η αγάπη του Schnauss για ονόματα όπως ο Kevin Shileds (My Bloody Valentine) και Robin Guthrie (Cocteau Twins) μεταφράζεται σε έναν δίσκο βασισμένο σε κιθάρες και στο στοιχείο της τραγουδοποιίας. Ακολουθούν μια σειρά από διασκευές σε καλλιτέχνες - πρότυπα για τον ίδιο όπως Rachel Goswell και Neil Halstead των Slowdive, Depeche Mode, Justin Robertson, Hans - Joachim Roedelius, Port Royal και Longview (των οποίων αποτελεί ενεργό μελος).


Κουρασμένος από την σκηνή του Βερολίνου, ο Schnauss επαναπροσδιορίζεται στο Κίελ για να δημιουργήσει τον νέο δίσκο. Τα “Far Away Trains Passing By” και “A Strangely Isolated Place” αναφέρονταν στην απομόνωση, αλλά ήταν αυτός ο πόνος της επιβεβλημένης μοναξιάς ή η άνεση της εθελοντικής μοναξιάς; Το Goodbye είναι εξίσου αντιφατικό. "Συναισθηματικά, βρίσκω τις αποχαιρετιστήριες καταστάσεις ενδιαφέρουσες. Το να λες αντίο μπορεί να είναι τραγικό ή εξίσου αισιόδοξο. Η τρίτη κυκλοφορία του Schnauss, το “Goodbye”, είναι το τέλος ενός κεφαλαίου στον ήχο του. "βλέπω αυτούς τους τρεις δίσκους κινούμενους πιο κοντά προς κάτι που θέλησα να κάνω ευθύς εξαρχής, να συνδυάσω την ηλεκτρονική μουσική με indie στοιχεία και την τραγουδοποιία.

Ο ίδιος δηλώνει ότι την επόμενη φορά σκοπεύει να ηχογραφήσει υλικό βασισμένο στις παραδοσιακότερες δομές της ηλεκτρονικής μουσικής που θα του επιτρέψουν να συγχωνεύσει όλες αυτές τις διαφορετικές επιρροές πέρα από κάθε αναγνώριση.

www.myspace.com/ulrichschnauss


· Ο Ulrich Schnauss θα εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη, στο Ξυλουργείο του Μύλου την Κυριακή 11 Μαίου.


Νο Clear Mind

No Clear Mind αποτελούνται απο τον Κώστα Ρόβλια (Πιάνο, Συνθεσάιζερ), Λευτέρη Βολάνη (Κιθάρα, Φωνητικά), Βασίλη Ντοκάκη (Κιθάρα, Συνθεσάιζερ, Φωνητικά, Programming) Ateb, Κρίτων Μπελλώνια (Τύμπανα) και Δημήτρη Κούρτη (Mπάσο). Διασκορπισμένοι ανάμεσα στην Κρήτη και την Αθήνα άρχισαν να ηχογραφούν το 2005 με πρωταρχικό άξονα μια κιθάρα και έναν υπολογιστή. Με επιρροές από συγκροτήματα όπως οι Slowdive, Telefon Tel Aviv, Ulrich Schnauss, Sebastien Schuller και Μάνο Χατζιδάκι συνθέτουν έναν ήχο που κυμαίνεται από την ησυχία της κρεβατοκάμαρας ως την μελωδία της φύσης. Ένα πολύ ενδιαφέρον σχήμα που συνεχώς εξελίσσεται και μπορεί να αποδειχθεί ως μια ευχάριστη έκπληξη στο απέραντο τοπίο της νέας Ελληνικής σκηνής. Η συναυλία τους στο Kinky Kong αποτελεί την πρώτη ζωντανή τους εμφάνιση.


www.myspace.com/noclearmindΏρα Έναρξης: 21:00

Τιμή Εισόδου: 15 Ευρώ *περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων

Τηλέφωνο: 210 3210510

k_kong@otenet.gr

Kinky Kong

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα

www.kinkykong.blogspot.com

www.myspace.com/kinkykongevents

2 comments:

Anonymous said...

way to go you guys!
i never thought i would see schnauss in greece.
where do we get tickets from?? (before the concert)
thanks!

memwank said...

hi.
just come around kong
anytime between 2-8pm
so you get yourself
a ticket-

cheers-
giannis
kinykongps. i never thought either